marți, 4 martie 2014

Ce fac dacă rămân însărcinată?


Să le spun oare părinţilor?

AFLĂ TOATE ASPECTELE ÎNAINTE DE A ALEGE !

Este avortul răspunsul la problema mea?

În nici un caz avortul nu este soluţia la problema ta ! 

Iubeşte-ţi copilul şi lasă-l să trăiască! Doar în maternitate te vei împlini ca femeie.

Dacă ţi-ai mai pus această întrebare până acum, citeşte cu atenţie aceste rânduri. Suntem siguri că te va ajuta să iei decizia cea mai bună, mai umană, mai responsabilă.

CE ESTE AVORTUL?

„Avortul reprezintă întreruperea sarcinii, în mod spontan sau provocat. Avortul spontan este adesea numit pierderea sarcinii. Avortul provocat întrerupe în mod artificial sarcina şi, în funcţie de vârsta sarcinii, determină metoda care va fi utilizată.

Cel mai întâlnit tip de avort indus îl reprezintă metoda aspiraţiei D şi C (Dilatare şi Chiuretare). Se foloseşte în cazul sarcinilor de până la 12 săptămâni, uneori la cele de până la 14 săptămâni. După această perioadă se foloseşte avortul D şi E (dilatare şi evacuare). În avorturile făcute după 20 de săptămâni (4 luni şi jumătate) sunt utilizate substanţe chimice care grăbesc contracţiile uterineprostaglandină sau soluţii saline otrăvitoare”.

AVORTUL DOARE?

„Da, pentru că trebuie dilatat cervixul, ceea ce produce crampe dureroase. De obicei sunt administrate medicamente care să elimine acest dureri, însă pacienta este adesea trează în timpul intervenţiei. Un anestezic local este injectat în cervix, pentru a-l amorţi. Acest lucru ajută puţin”.

APAR HEMORAGII?
„Hemoragiile depind foarte mult de cât de avansată este sarcina. În avorturile sarcinilor de până la 12-14 săptămâni, hemoragia este redusă la cam 6-8 uncii de sânge. Hemoragiile care urmează avorturile sarcinilor de peste 14 săptămâni sunt mult mai abundente.”

ESTE COPILUL OM SAU E DOAR „O AGLOMERARE DE CELULE”?

Copilul este om încă din momentul concepţiei. Atunci când celula din care este făcut are cei 46 de cromozomi caracteristici speciei umane, încă din acel moment, copilul este unic. După 18 zile de la concepţie, inima lui începe să bată, pompând sânge probabil dintr-o grupă sanguină diferită de a ta. E momentul în care observi că nu ţi-a mai venit ciclul.

La zece zile după concepţie, copilul s-a implantat în peretele uterului, oprindu-ţi scurgerea menstruală, care nu mai are cum să vină.

La patruzeci de zile după concepţie, (doctorii) au înregistrat deja impulsuri cerebrale.  La acest moment, dacă îi atingi năsucul, îşi va retrage capul, deci are deja sensibilitate. Poţi vedea mânuţele înmugurind.

La opt săptămâni, cu ajutorul unui stetoscop cu ultrasunete, poţi chiar auzi inima bătând.

În avorturile sarcinilor mai mari de opt săptămâni se pot   identifica părţi ale trupului copilului.”


COPILUL SIMTE DURERE ÎN TIMPUL AVORTULUI?

„Cel mai probabil DA. De la şase săptămâni, copilul are sensibilitate în jurul feţei şi gurii. La şapte săptămâni, copilul simte un ac împins spre el şi se fereşte. Dacă îi pui un instrument în mânuţă, copilul îl va strânge, deci e capabil să simtă obiectele.”


ESTE AVORTUL SIGUR?

„Avortul, ca şi alte intervenţii chirurgicale, comportă anumite riscuri. Există un risc de 10% pentru complicaţii minore: febră, hemoragii masive, crampe. Un avort din 500 este urmat de complicaţii serioase.

 Complicaţiile majore includ: perforări ale uterului, urmate de hemoragii; placentă lăsată în uter, care cauzează infecţii, te îmbolnăveşti serios şi ai nevoie de spitalizare; răniri ale intestinelor sau vezicii urinare, care necesită alte intervenţii chirurgicale; uneori se ajunge chiar la histerectomie, prin urmare nu o să mai poţi avea copiii.”
               

O SĂ MĂ SIMT VINOVATĂ DUPĂ AVORT?

 “Multă lume se simte vinovată, deşi timp îndelungat pot să nu simtă acest lucru. Deşi prima reacţie este de eliberare, aproape fiecare persoană care a făcut un avort trebuie să facă faţă unui grad ridicat de vinovăţie, înainte de a se vindeca de experienţa tragică a avortului.”
               

DACĂ SUNT ÎNSĂRCINATĂ, TREBUIE SĂ VORBESC CU PĂRINŢII MEI?

  “DA. Este vorba despre o decizie importantă de viaţă, care poate cauza deteriorarea permanentă a sănătăţii tale şi a capacităţii tale de a mai avea copii în viitor. Poţi trece prin repercursiuni emoţionale severe, şi trebuie să cauţi consiliere şi călăuzire din partea părinţilor tăi, care te iubesc cu siguranţă şi-ţi vreau binele mai mult decât oricine pe lumea asta.”

DAR DACĂ PĂRINŢII MEI DORESC SĂ FAC UN AVORT?

“Aminteşte-ţi că părinţii tăi te iubesc. Probabil că i-ai rănit şi i-ai dezamăgit. Dacă eşti diplomată şi hotărâtă să aduci pe lume copilul, ei vor accepta acest lucru şi îşi vor reîntări relaţia de iubire pe care o au cu tine. Poţi căuta ajutor la mai multe organizaţii pro-life, care te pot ajuta să-ţi păstrezi sarcina, chiar îţi pot oferi un loc în care să locuieşti temporar, dacă ai nevoie.

CE SĂ FAC DACĂ PRIETENUL MEU VREA SĂ FAC UN AVORT?

“Cred că trebuie să te gândeşti la motivele pentru care prietenul tău vrea să faci un avort. Probabil că nu vrea să accepte responsabilitatea asupra vieţii la care a conlucrat pentru a o crea. El doreşte ca tu să-ţi asumi toate riscurile legate de ceea ce se poate întâmpla cu trupul tău, cu integritatea ta psihică. Dacă tânărul nu ţine la tine, trebuie să vorbeşti cu cineva care are drept scop binele tău.”

NU E AVORTUL DOAR O ALTĂ FORMĂ DE CONTRACEPŢIE?

„NU. Contracepţia reprezintă prevenirea apariţiei unei sarcini. Avortul înseamnă suprimarea unei vieţi după ce aceasta a început deja.”

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU TRUPURILE COPIILOR AVORTAŢI?

„Majoritatea clinicilor folosesc saci de gunoi menajeri pentru a se scăpa de copii.”           

CINE FACE AVORTUL?

 „Un avort, prin lege, poate fi făcut de către un medic. Acest medic nu trebuie să fie neapărat ginecolog, pregătit în domeniul sănătăţii femeii. Avortul poate fi făcut de către orice persoană care are un atestat medical.”

DACĂ NU VREAU SĂ FAC UN AVORT, UNDE POT GĂSI AJUTOR?

„Există linii telefonice pentru consiliere în aceste situaţii. Ţi-aş sugera să contactezi cel mai apropiat centru de criză de sarcină sau birou de consiliere pro-life. Cea mai apropiată organizaţie pro-life reprezintă locul cel mai bun în care să mergi şi să ceri ajutor.  Ei se vor asigura că vei obţine tot ajutorul de care ai nevoie.”






Miracolul vieții:  când rămâi însărcinată, copilul tău ... începe să trăiască şi să crească din momentul  în care spermatozoidul tatălui se uneşte cu ovulul tău fertil. Acest moment se numeşte „concepţie”.

Lucruri uimitoare încep să se petreacă – chiar înainte ca tu să ştii că eşti însărcinată.         

Iată ce se întâmplă înainte ca bebeluşul tău să se nască:
la 18 zile după concepţie, inimioara copilului începe să bată!
la 35 de zile după concepţie, copilul are deja creier, ochi, urechi, guriţă!
la 70 de zile de la concepţie, copilul are degeţele. Şi amprente. 
         De fapt, el poate să-şi strângă mânuţa în pumn şi să prindă diferite obiecte!

Mai târziu, în timpul sarcinii, bebeluşul tău:

îşi suge degeţelul
îţi recunoaşte vocea

se întinde, şi chiar sughite!



Glosar


Avort: moartea copilului nenăscut (vezi avortul provocat şi avortul spontan);

Avort provocat: uciderea intenţionată, forţată, a copilului;

Avort spontan – pierderea sarcinii;

Cervix / Col uterin – gura uterului;

Concepţie– uniunea dintre spermatozoid şi ovul, din care rezultă o singură celulă ... o nouă şi unică fiinţă umană;

Centru de Criză Pro-Life – Organizaţie Pro-Life, de sprijin, care oferă ajutor în cazul unor sarcini nedorite sau cu probleme: consiliere, teste de sarcină, asistenţă financiară şi un acoperiş deasupra capului;

Dilatare şi Chiuretaj – cea mai întâlnită metodă de avort provocat; un cuţit în formă de buclă este introdus în uter prin cervixul dilatat; copilul este tăiat în bucăţi, iar resturile sunt evacuate prin colul uterin.

Dilatare şi Evacuare –  metodă de avort utilizată în cazul sarcinilor avansate; un forceps este introdus de mai multe ori prin cervixul dilatat, copilul este răsucit şi rupt în bucăţi, resturile fiind apoi eliminate.

Embrion – numele dat copilului în timpul primelor două luni de sarcină;

Fertilizare – concepţie;

Fetus – numele dat copilului începând cu a treia lună de sarcină şi până la naştere;

Histerectomie – eliminarea uterului pe cale chirurgicală;

Implantare – momentul în care copilul se lipeşte de peretele uterului, cam la o săptămână după concepţie;


Uter – locul în care creşte şi se dezvoltă copilul nenăscut; pântecul matern;

duminică, 2 martie 2014

Dreptul femei de a alege?



Ştim cu toţii ce se întâmplă cu copilul nenăscut în timpul avortului. E ucis, hăcuit în mod barbar! Dar mai există un personaj foarte important implicat în această ecuaţie: FEMEIA.

Să vedem ce se întâmplă cu FEMEIA?

NI SE SPUNE CĂ …

De vreo 15 ani, femeilor li se spune că avortul reprezintă o mică intervenţie, sigură, care nu provoacă probleme mari. Femeile au nevoie de avort pentru a obţine controlul total asupra fertilităţii lor, libertatea totală de a alege ce să facă cu vieţile lor. Avortul aduce un nou statut pentru femeie. În sfârşit femeile vor fi egale cu bărbaţii pentru că nu vor mai fi obligate să nască copiii nedoriţi.                                                                                                                                                  CEL PUŢIN ASTA LI SE SPUNE…


INTERVENŢIE SIGURĂ?

Indiferent de metodă, chirurgical sau medicamentos, avortul reprezintă o agresiune asupra corpului femeii. Metodele chirurgicale pot distruge fertilitatea, putând cauza infecţii imediate. Avortul chimic foloseşte diverse substanţe, periculoase pentru femeie, dureroase, care au efecte secundare de lungă durată asupra sănătăţii.

După avort, femeile sunt predispuse la pierderi de sarcină sau la naşteri premature.


NICI O PROBLEMĂ MAJORĂ?

Avortul produce mult mai mult decât daunele fizice. El reprezintă un abuz asupra femeii. Lasă multe femei dominate de mânie, vinovăţie, regrete, lipsă de respect de sine, incapabile să se încreadă în alţii. Adesea după un avort relaţiile se destramă, multe femei rămânând astfel fără partener, fără copil, departe de părinţi. Avortul nu poate fi uitat.

Pentru unele femei, adesea singure, tensiunea căreia trebuie să facă faţă după un avort este mult mai puternică decât cea creată de o sarcină nedorită.


CONTROL TOTAL ASUPRA FERTILITĂŢII?

Numărul de sarcini neplanificate a crescut serios odată cu legalizarea avortului în 1990, în ciuda răspândirii contraceptivelor gratuite. Ce s-a întâmplat cu controlul fertilităţii?

Accesul facil la avort înseamnă că, dacă concepţia are loc, problema poate fi „rezolvată” rapid. În mod inevitabil, pentru vârste din ce în ce mai mici, activitatea sexuală creşte tot mai mult. Nici un mijloc contraceptiv – majoritatea sunt oricum abortive – nu este eficient total. Prin urmare apar tot mai multe sarcini nedorite. Din 5 sarcini, doar una este dusă la termen, adică 4 copii din 5 sunt ucişi!


LIBERTATEA DE A ALEGE?

Care este oare alternativa reală atunci când sarcina este nedorită,?

Alegerea se face între avort, cu toate efectele secundare de natură fizică şi emoţională, şi păstrarea sarcinii.

Cei care au o relaţie apropiată cu femeia însărcinată ştiu că, dacă sarcina este păstrată, de la ei se va aştepta ajutor atât pentru ea cât şi pentru copil.
Dacă femeia se decide să facă un avort, ei nu au nimic de făcut. Doar ea singură este implicată în avort.                 Şi tot singură trebuie să se descurce cu ceea ce va urma după.

Pentru partenerii egoişti, părinţi, prieteni, alegerea este simplă. Ei sunt cei ce fac alegerea, şi nu femeia. Uneori presiunea pusă asupra ei este mai blândă. Dar adesea nu este aşa.

Libertatea de a alege este infimă atunci când cei care ar trebui să ofere iubire şi sprijin se îndepărtează, lăsând femeia să facă faţă singură problemelor.
Accesul facil la avort a făcut femeile mult mai vulnerabile.


CONTROL ASUPRA VIEŢII

Sarcina schimbă viaţa femeii, fie că se ajunge sau nu la avort. E posibil să-şi facă planuri atunci când alege să păstreze sarcina, problemele şi bucuriile maternităţii putând fi anticipate şi pregustate. Însă avortul reprezintă o călătorie în necunoscut. Nimeni nu ştie cum se va simţi după avort, fie imediat, fie în viitor.

Multe femei nu sunt pregătite pentru efectele distructive ale avortului.


STATUTUL FEMEII

Cei ce promovează avortul spun că pentru statutul egal al femeilor este necesar să existe avortul legalizat, sigur. Putem spune că femeile sunt egale cu bărbaţii, că au acelaşi statut, doar dacă se vor putea bucura de acelaşi acces la sex lipsit de scandal, de certuri, de care, chipurile, bărbaţii s-au bucurat în mod tradiţional de-a lungul secolelor.

În România, femeile au de 25 ani această şansă de a avea statut egal cu bărbaţii. Ce s-a întâmplat până acum?

Un număr mare de naşteri aparţin femeilor necăsătorite, incluzându-le aici şi pe femeile care au relaţii stabile dar care au ales să nu se căsătorească şi care au sprijinul partenerilor în creşterea copilului. Dar, fără dubii, trebuie incluse aici multe mame care s-au opus avortului şi care s-au trezit că trebuie să se descurce singure.

În loc ca femeile să se bucure de libertatea sexuală pe care, vorba-vine, o oferă avortul, se întâmplă exact ceea ce îşi doresc bărbaţii cărora nu le pasă de partenere. Dacă un bărbat nu vrea să fie implicat, spune „E alegerea ta” şi se îndepărtează. Unele femei vor alege atunci avortul, dar multe vor respinge această alternativă tocmai pentru că ştiu care sunt urmările pentru ele, tocmai pentru că sunt conştiente de drepturile copilului.


O NOUĂ SUB-CLASĂ SOCIALĂ

Aceste femei curajoase observă adesea că, în afară de Biserică, de asociaţiile Pro-Vita, de grupările Pro-Life, nimeni nu-şi mai arată interesul în a le ajuta.
Printre săracii din jurul nostru putem vedea multe mame singure cu copii. Sunt ele eliberate? Este oare apreciat statutul lor de mame, de femei? Nu. În schimb sunt criticate de anumite instituţii, de opinia publică, de mass-media, ca fiind o povară pentru societate.

Creşterea enormă a numărului de divorţuri a lezat statutul multor femei. Nimeni nu se întreabă care este legătura dintre divorţ şi avort. De ce? Dacă majoritatea relaţiilor, prieteniilor, se distrug după un avort, de ce n-ar distruge avortul şi căsătoriile?
50% dintre femeile care fac avort sunt căsătorite.
50 % dintre căsătorii sfârşesc prin divorţ.

Există oare vreo legătură?  

NOI EXEMPLE

Statutul femeii, în rolul lor unic de mame şi administratori ai casei şi familiei, n-a fost niciodată atât de coborât. Toate talentele pentru care femeile au fost atât de lăudate şi atât de mândre să le aibă – printre care şi acelea legate de familie, de cămin – sunt anulate oficial de către cei care promovează avortul. Exemplele feminine care ne sunt propuse spre admirare includ de obicei femei care susţin avortul, resping copiii şi sunt incapabile să menţină o relaţie.

Cum este prezentat statutul femeii în artele vizuale, mass-media, literatură?

Niciodată nu a fost mai multă violenţă, şi pornografie directă care să implice femeile şi copiii.

Care este legătura dintre avort şi modul în care femeile sunt prezentate chiar şi în orele de maximă audienţă – violuri, crime, agresiuni fizice, limbaj deocheat, vulgaritate?

VIOLENŢĂ

Avortul în sine reprezintă violenţă. Iar mesajul conform căruia violenţa este acceptabilă pentru femei s-a răspândit teribil de mult.

Accesul facil la avort face ca trupul femeii să fie din nou gata pentru sex, aparent fără frica de alte consecinţe, având aprobarea societăţii. Deci ce e rău în a prelungi violenţa şi a fi tot timpul disponibilă?


ADEVĂRATUL SPIRIT FEMINIST

Dumnezeu, cel care a creat femeia şi bărbatul, cel care a creat sexualitatea şi a binecuvântat manifestarea ei în cadrul oficializat al căsătoriei, este Cel care apără cu adevărat femeia şi drepturile ei.

Biserica, deşi acuzată că este împotriva sexualităţii, că are „ochelari de cal” şi că restrânge posibilităţile de exprimare a iubirii, este singura instituţie căreia îi pasă, care spune adevărul, care încearcă să facă lumină şi să explice ceea ce este de explicat în ceea ce priveşte viaţa umană.